Prehransko svetovanje na najvišji ravni

Prehranska obravnava športnika ob poškodbi

Ključni namen prehranske obravnave v času poškodbe in regeneracije je:
ohranjanje primerne telesne sestave

ob poškodbi se zaradi spremembe v aktivnosti športnika in zaradi obnove poškodovanih tkiv bistveno spremenijo tako energijske potrebe kot tudi specifične potrebe po posameznih hranilih; če športnik ob poškodbi ustrezno ne spremeni prehrane, to zelo slabo vpliva na njegovo telesno sestavo, saj začne pridobivati nepotrebno telesno maščobo, ki jo je kasneje težko izgubiti, poleg tega pa tudi zaradi neustrezne prehrane (in neaktivnosti) prekomerno izgublja mišično maso, kar oboje prispeva k slabši zmogljivosti športnika ob povratku po poškodbi in zato daljšo dobo za povrnitev zmogljivosti na raven pred poškodbo. V času poškodbe in regeneracije zato v Dietetiki Roter sledimo:

  • optimalni prehranski strategiji športnika ob poškodbi za ohranjanje ali čim manjšo izgubo mišične mase
  • optimalni prehranski strategiji športnika ob poškodbi za preprečevanje ali čim manjše pridobivanje telesne maščobe
  • optimalno prehransko strategijo naredimo na podlagi specifične medicinske meritve telesne presnove, s katero se naredi in prilagaja optimalen energijski vnos; z multi-frekvenčno bioimpedančno meritvijo telesne sestave pa spremljamo spremembe v količini telesne maščobe in mišične mase
hitro okrevanje in regeneracija

z neustrezno prehrano ob poškodbi športnik okreva počasneje kot bi z optimalno prehrano, kar pomeni daljši izostanek od treninga in s tem kasnejšo povrnitev športnih zmogljivosti in rezultatov na raven pred poškodbo.

Z optimalno prehrano se športnik vrne v proces treninga hitreje, bolje telesno pripravljen in potrebuje manj časa, da se vrne na rezultatsko oz. zmogljivostno raven kot pred poškodbo.

dopolnitev prehrane za optimalno okrevanje

če kdaj, je še posebej v obdobju poškodbe, za najhitrejšo in optimalno regeneracijo, smiselno prehrano dopolniti s specifičnimi prehranskimi dopolnili* – odvisno glede na vrsto poškodbe in siceršnjo prehrano športnika.

Vendar pa je za zagotavljanje varnosti, tako zdravja kot tudi iz vidika protidopinških pravil, nujno potrebno specifično znanje strokovnjaka za področje prehranskih dopolnil v športu – takšno znanje ima strokovnjak z mednarodno licenco CISSN (Certified Sports Nutritionist from the International Society of Sports Nutrition – a premier certification in the field of sports nutrition and supplementation); V Dietetiki Roter to znanje imamo in nudimo najvišji nivo strokovne prehranske obravnave.

*v Dietetiki Roter ne prodajamo prehranskih dopolnil in tudi nismo na nikakršen način povezani s proizvajalci ali prodajalci prehranskih dopolnil, temveč zgolj svetujemo in priporočamo, glede na individualne potrebe posameznega športnika,  izključno varna, učinkovita in z znanstvenimi dokazi podprta prehranska dopolnila, ki pa jih naša stranka po želji kupi kjer koli na trgu. Na tak način zagotavljamo popolno neodvisnost in strokovnost prehranskega svetovanja za področje prehranskih dopolnil.