Prehransko svetovanje na najvišji ravni

MERITEV TELESNE SESTAVE

Meritev, s katero ugotovimo ali je vaša sestava telesa ustrezna glede na:
 • starost in spol (življenjsko obdobje) ali
 • šport, s katerim se ukvarjate ali
 • razvoj določene bolezni ipd.


Meritev izmeri tudi zdravje vaših celic oz. celostno zdravje.

Kaj je telesna sestava?

Si, kar ješ!” Naše prehranjevanje se konkretno odraža v naši telesni sestavi. Količina, vrsta in tudi čas zaužitja določenih hranil se odrazijo v telesni teži, ki je lahko normalna, prekomerna ali prenizka in v telesni sestavi, ki jo tvori mišična masa, kostna masa in maščobna masa ter voda v telesu. Z meritvijo telesne sestave ugotovimo količino in deleže posameznih komponent telesne sestave in na ta način tudi kako ustrezno je naše prehranjevanje.

V primeru prekomerne telesne teže nam meritev telesne sestave pove ali se odvečna telesna maščoba nabira na tistih delih telesa, kjer je vpliv na zdravje še posebej kritičen.

Vrsta in količina zaužitih hranil in tekočine vpliva tudi na celokupno vsebnost vode v telesu, specifična prehranska strategija lahko vpliva na razporeditev vode na izven-celično oz. znotraj-celično vodo, kar je lahko pomembno pri določenih estetskih športih.

Na podlagi rezultatov meritve telesne sestave lahko naredimo prehransko strategijo za željeno oz. potrebno telesno sestavo (bodisi za izgubo telesne maščobe, bodisi za pridobivanje mišične mase ali za oboje).

Kako se izmeri telesna sestava in zdravje celic?

Na podlagi naše meritve z medicinsko opremo BIA (bioelektrična impedančna analiza), ki se uporablja tako v kliničnem kot znanstveno-raziskovalnem okolju, natančno izmerimo vašo telesno sestavo. BIA oz. bioimpedanca je tehnologija, ki s pomočjo zelo nizkega, varnega električnega toka izmeri sestavo telesa (delež mišic, količino maščobe, vodo v telesu itd.). Za najbolj natančne rezultate je potrebna multi-frekvenčna BIA tehnologija, ki jo imajo le redki modeli analizatorjev telesne sestave na trgu in se uporablja v medicini in raziskavah. Multi-frekvenčnost omogoča poleg meritve celokupne vode v telesu, tudi oceno znotraj-celične in zunaj-celične vode, kar je zelo pomembno za natančnejšo oceno posameznikovega zdravstvenega stanja, tudi za ugotavljanje zdravstvenih tveganj kot sta dehidracija ali zastajanje vode pri določenih boleznih ali za namen športa, estetike telesne postave itd. Pomembna funkcija, ki jo zagotavlja zgolj profesionalna multi-frekvenčna bioimpedanca, ki jo uporabljamo pri nas, je merjenje faznega kota. Meritev je pomembna iz vidika celostnega zdravja telesa, saj nam posplošeno povedano prikaže, kakšno je naše zdravje na ravni celic, kako dobro se naše celice odzivajo na zunanje dražljaje.

Zakaj je pomembna meritev?

Z multifrekvenčno meritvijo BIA pridobite natančne podatke za vsak posamezni del telesa – za vsako roko in nogo posebej ter trup, kar je še posebej pomembno za npr. primerjavo vaše telesne sestave s podatki vrhunskih športnikov ali pri spremljanju sprememb telesne sestave posameznih udov v času poškodbe ali za ugotavljanje resnosti vpliva prekomerne telesne maščobe na zdravje, glede na to, na katerem delu telesa se kopiči. Meritev namreč pokaže, kje v telesu se nabira maščoba, kar je zelo pomembno iz vidika zdravja, saj je za zdravje precej bolj ogrožujoče, če se maščoba nabira v predelu trupa, okrog notranjih organov.

Kako bo potekala vaša meritev?

Meritev se opravi v prostorih Dietetike Roter (v posebnih primerih lahko tudi na vaši lokaciji – športni klub, fitnes center, šola, dom za ostarele ipd.), kamor pridete po predhodnem dogovoru. Pomembno je, da dan pred meritvijo in na dan meritve ne izvedete težjega fizičnega napora, npr. zelo intenzivnega treninga za moč (fitnes) ali daljšega vzdržljivostnega treninga. Zelo pomembno je, da na meritev pridete tudi normalno hidrirani, kar vam podrobneje razložimo ob prijavi na meritev.

Trajanje celotne storitve je cca 15 min, sama meritev pa je zelo kratka in je povsem neutrujajoča in nezahtevna. Z bosimi stopali stopite na ploščo z elektrodami, v roke primete ročice z elektrodami in počakate cca 1 minuto.

Kakšne podatke z meritvijo pridobim?

Z meritvijo vaše sestave telesa pridobite natančne podatke:

 • telesna teža
 • maščobna teža
 • mišična teža
 • celokupna voda
 • izven-celična voda
 • znotraj-celična voda
 • fazni kot
 • ocena maščobne mase glede na zdravje
 • ocena telesne postave
 • ocena količine mišične mase
 • idr.

Takoj po izvedeni meritvi prejmete podroben in pregleden izpis. V roku enega dne vam pošljemo razlago meritve z osnovnimi priporočili strokovno usposobljenega dietetika za bioimpedančno analizo.

V primeru, da ste vključeni v enega od naših programov dietetike, pa na podlagi te meritve naredimo konkretno prehransko strategijo.