Prehransko svetovanje na najvišji ravni

MERITEV TELESNIH SEGMENTOV

Z meritvami po mednarodnem protokolu ISAK merimo, spremljamo in primerjamo:
  • obsege določenih delov telesa
  • delež telesne maščobe
  • razvoj športnika skozi čas
  • rast in razvoj otrok in mladostnikov

Profesionalni športni klubi v tujini zahtevajo redno, intervalno merjenje svojih športnikov, za kar imajo zaposlenega certificiranega ISAK merilca, navadno ima to dodatno usposobljenost športni dietetik (sports nutritionist) ali pa kondicijski trener (strength and conditioning coach) – v Dietetiki Roter imamo vsa ta znanja.
Kaj so telesni segmenti?

Telesni segmenti so deli telesa, na katerih opravimo antropometrično meritev obsega, dolžine in širine tega dela telesa ter debeline kožne gube.

Kako se izmerijo telesni segmenti?

Metoda ISAK je edina standardizirana mednarodno uveljavljena metoda za celovito merjenje človeškega telesa. Meritev po tej metodi da natančne in primerljive rezultate. Metoda ISAK vključuje merjenje s specifičnim in certificirano umerjenim orodjem, ki vključuje posebne metre za meritev telesnih segmentov, pripomočke za meritev celotnega telesa in specifično napravo za merjenje debeline kožne gube.

Zelo pomembna je strokovna usposobljenost izvajalca meritve, ki mora imeti certifikat ISAK in veljavno licenco, saj le-to zagotavlja vsakokratne natančne meritve, ki jih lahko primerjamo med seboj in z drugimi. Pomembno je namreč, da se vsaka posamezna meritev na telesu izvede vsakič na natančno enakem mestu, saj lahko že odmik 1 cm da pomembno različne rezultate.

Zakaj je pomembna meritev?

Rezultate meritev posameznika po protokolu ISAK lahko npr. primerjamo z znanimi rezultati meritve vrhunskega športnika in na ta način ugotovimo primernost ali odstopanje telesne sestave posameznika v primerjavi z vrhunskim športnikom. Na podlagi ugotovljenih razlik lahko nato naredimo prehransko strategijo za dosego željene telesne sestave.

Pomembnost natančne vsakokratne meritve posameznika je tudi iz vidika rednega, intervalnega spremljanja posameznika, saj lahko na ta način natančno ugotavljamo kako se telesna sestava posameznika spreminja skozi čas npr. med posameznimi periodizacijskimi cikli športnika, v tekmovalnem obdobju, pripravljalnem obdobju ipd.

Pomembnost meritev je tudi v času poškodbe športnika, ko lahko natančno spremljamo spremembe telesne sestave v poškodovanem udu ali celotnem telesu in na ta način ustrezno prilagajamo prehrano in fizično aktivnost, da ne pride do prevelike izgube mišične mase in/ali pridobivanja telesne maščobe.

Kako bo potekala vaša meritev?

Meritev se opravi v prostorih Dietetike Roter (v posebnih primerih lahko tudi na vaši lokaciji – športni klub, fitnes center, šola ipd.), kamor pridete po predhodnem dogovoru. Pomembno je, da na dan meritve ne izvedete težjega fizičnega napora, npr. zelo intenzivnega treninga ali daljšega vzdržljivostnega treninga. Pomembno je tudi, da na meritev pridete normalno hidrirani, kar vam podrobneje razložimo ob prijavi na meritev.

Trajanje celotne storitve je cca 50 min, sama meritev pa traja cca 40 minut. Najbolj priporočljivo je, da ste v času meritve oblečeni v čim krajša športna oblačila. Meritev se sistematično, po specifičnem protokolu, izvaja na posameznih delih telesa tako, da merjenec večinoma stoji, izvajalec meritve pa na točno določenih, odmerjenih delih telesa, izmeri debelino kožne gube in določene obsege. Za določeno izvedbo posamezne meritve je potrebno delno sleči majico in za določeno meritev je potrebno biti bos.

Kakšne podatke z meritvijo pridobim?

Z meritvijo vašega telesa pridobite natančne podatke:

  • osnovne antropometrične mere (telesna višina, telesna teža, itd.)
  • obsege telesnih segmentov (rok, nog, trupa, bokov)
  • podatek o skupnem seštevku debeline kožne gube
  • podatek o vašem tipu telesa (ektomorf, mezomorf, endomorf)
  • primerjavo vaše telesne sestave s telesno sestavo vrhunskega športnika vašega športa
  • spremembe vaše telesne sestave s prejšnjimi meritvami

Takoj po izvedeni meritvi prejmete podroben in pregleden izpis. V roku enega dne vam pošljemo še razlago meritev z osnovnimi priporočili strokovno usposobljenega ISAK Level 1 certificiranega strokovnjaka.

V primeru, da ste vključeni v enega od naših programov dietetike, pa na podlagi te meritve naredimo konkretno prehransko strategijo za dosego željene telesne sestave.