Prehransko svetovanje na najvišji ravni

ANALIZA PREHRANJEVANJA ZA ZDRAVJE
s priporočili kliničnega dietetika

Ali je vaš trenutni način prehranjevanja zdrav glede na vašo:
 • starost in spol – saj so v različnih starostnih obdobjih potrebe po hranilih različne; tudi spol vpliva na različne potrebe po hranilih, predvsem na različne količine določenih hranil v prehrani
 • vašo telesno sestavo in težo – saj je količina in sestava prehrane za morebiti potrebno izgubo telesne maščobe ali izgradnjo mišične mase specifična
 • življenjski slog – saj delo, fizična aktivnost, okolje v katerem živite, stres kateremu ste izpostavljeni ipd. vplivajo na to, kako se je potrebno prehranjevati za ohranjanje zdravja
 • dieto – če se prehranjujete po principu kakšne od diet (vegetarijanstvo, ketonska dieta, paleo dieta, brezglutenska dieta, ločevanje živil ipd.) lahko obstaja tveganje, da določenega hranila ali energije ne zaužijete dovolj ali pa ga morda zaužijete preveč, kar lahko na dolgi rok ogrozi vaše zdravje
 • zdravstveno stanje – saj morebitne zdravstvene težave (izčrpanost, napihnjenost, prebavne motnje, pridobivanje ali nehoteno izgubljanje telesne teže ipd.) zahtevajo ustrezno prilagoditev prehrane
Komu je namenjena analiza?

Analiza je namenjena vsem, ki se zavedate, da s prehrano vplivate na svoje zdravje. Vendar pa mora biti ta prehrana ustrezna, kar pomeni, da vam mora zagotoviti vsa potrebna hranila, ki jih v določenem trenutku oz. obdobju potrebujete. Tako se ustrezna prehrana za otroka razlikuje od ustrezne prehrane za odraslo osebo, prav tako se ustrezna prehrana odrasle osebe razlikuje od ustrezne prehrane starostnika. Na potrebe po hranilih različno vpliva tudi življenjski slog in to, kako in koliko smo fizično aktivni, kakšno delo opravljamo, če ga morda opravljamo v nočnih izmenah je prehrana za zdravje še posebej pomembna. Tudi različne diete ali izogibanje določenih živil zaradi zdravstvenih težav ali pa morda osebnih želja, lahko bistveno vpliva na zdravje, ni pa nujno da negativno, v kolikor z drugimi živili ali včasih nujno potrebnimi prehranskimi dopolnili telesu zagotovimo vsa nujno potrebna hranila in energijo.

Zakaj je za zdravje pomembna prehrana?

S hrano telesu zagotavljamo potrebno energijo in hranila, ki jih potrebujemo za rast, razvoj, obnavljanje in normalno delovanje telesa. Hrana in zdravje sta tesno povezana, saj posledice nepravilnega prehranjevanja slej ko prej občutimo. Na dolgi rok se to pozna v okvari zdravja, na kratki rok oz. vsakodnevno pa se odraža v slabšem počutju, nihanju energije, slabši zbranosti, oslabljenem imunskem sistemu ipd.

Zdrava prehrana je tista prehrana, ki telesu zagotavlja vsa potrebna hranila ob ustrezni enegijski vrednosti in tako varuje pred sodobnimi kroničnimi boleznimi – je torej uravnotežena, varovalna in varna. Kako to konkretno izgleda in ali vaša prehrana vse to vsebuje, bomo ocenili s strokovno analizo.

Kako poteka analiza?

Na analizo se je potrebno naročiti preko našega spletnega obrazca ali po telefonu. Skupaj se bomo dogovorili za prvi, spoznavni razgovor, kjer bomo naredili meritev telesne sestave in meritev metabolizma, dobili pa boste tudi navodila, kako pravilno zabeležiti vašo prehrano in športno aktivnost. Na podlagi tega bomo opravili strokovno analizo vašega prehranjevanja ter izdelali individualna priporočila, ki vam jih bomo predali na drugem razgovoru.

Kakšne podatke pridobite z analizo?

Z analizo vašega sedanjega prehranjevanja boste izvedeli ali je vaše prehranjevanje ustrezno za ohranjanje zdravja glede na:

 • starost in slog
 • telesno sestavo in težo
 • življenjski slog
 • slog prehranjevanja
 • zdravstveno stanje

Z analizo boste izvedeli ali vaš sedanji način prehranjevanja na dolgi rok lahko vodi v razvoj sodobnih bolezni, ki so znanstveno dokazano povezane tudi ali predvsem z neustrezno prehrano:

 • sladkorna bolezen tipa 2 (prediabetes in diabetes tip 2)
 • metabolni sindrom (povišani trigliceridi, povišan krvni tlak, povišan holesterol, povišan krvni sladkor)
 • srčno žilne bolezni (ateroskleroza, hipertenzija itd.)
 • rak (predvsem rak debelega črevesa, ki je med najpogostejšimi raki v Sloveniji in precej povezan z neustreznim načinom prehranjevanja)
 • bolezni kostno-mišičnega sistema (osteoporoza, osteopenija, sarkopenija)
 • debelost in sarkopenična debelost
 • idr.

Pridobili boste tudi interpretacijo meritve telesne sestave (vključno s pokazateljem zdravja na celični ravni) in konkretna priporočila za optimizacijo prehrane za vaš konkreten cilj (izguba telesne maščobe, pridobitev mišične mase, morebitne druge težave kot npr. pomanjkanje energije, prebavne težave ipd.):

 • potreben energijski vnos
 • količine in razmerja makrohranil v prehrani (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe)
 • ustrezna hidracija
 • morebiti potrebna prehranska dopolnila (ob raznih dietah, zdravstvenih težavah itd.)

Na podlagi analize in meritev vam naredimo poglobljeno prehransko strategijo (glede na izmerjeno telesno sestavo in presnovo telesa) ter vas za optimalno implementacijo prehranskih priporočil tudi prehransko spremljamo (po potrebi).

Analizo opravimo s strokovnim programom za klinično dietetiko na podlagi vašega dnevnika prehrane.

Analizo in priporočila bo naredil klinični dietetik oz. magister dietetike, kar je najvišja stopnja izobrazbe s področja prehranskega svetovanja.