Prehransko svetovanje na najvišji ravni

ANALIZA PREHRANJEVANJA OB BOLEZNI
s priporočili kliničnega dietetika

Ali je vaše prehranjevanje ustrezno glede na bolezen, ki jo imate:
  • sladkorna bolezen (prediabetes in diabetes tip 2)
  • metabolni sindrom (povišani trigliceridi, povišan krvni tlak, povišan holesterol, povišan krvni sladkor)
  • srčno-žilne bolezni (ateroskleroza, hipertenzija itd.)
  • kronična ledvična bolezen
  • rak
  • sindrom razdražljivega črevesja (napihnjenost, zaprtost, bolečine v trebuhu ipd.)
  • bolezni kostno-mišičnega sistema (osteoporoza, osteopenija, sarkopenija)
  • debelost in sarkopenična debelost
  • idr.
Če imate bolezen ali zdravstveno težavo, ki zgoraj ni našteta, nas kontaktirajte preko spletnega obrazca ali po telefonu in sporočili vam bomo ali je za vaš primer Analiza prehranjevanja smiselna, torej ali s prehrano lahko vplivate na razvoj bolezni oz. na okrevanje.
Komu je namenjena analiza?

Vsem, ki imate diagnosticirano bolezen ali zdravstveno težavo in vas zanima, ali je vaše sedanje prehranjevanje ustrezno, da bi zdravstveno stanje izboljšali in da si ne bi z neprimernim načinom prehranjevanja zdravstvenega stanja poslabšali.

Zakaj je prehrana v času bolezni pomembna?

Nezadosten vnos energije s hrano in določenih hranil vodi v podhranjenost, zdravljenje takšnega bolnika pa je manj uspešno, spremlja ga več zapletov in lahko traja dlje časa. Prehranske potrebe bolnikov so pogosto drugačne kot prehranske potrebe zdravih. Zato v nekaterih primerih, pogosto tistih najtežjih boleznih, prehranjevanje, ki med laično populacijo velja za zdrav način prehranjevanja, ni primeren ali lahko celo škodi zdravju in zdravljenju.

Pri nekaterih boleznih ali zdravstvenih težavah lahko z določeno prehransko terapijo, ki temelji na strokovnih priporočilih, le-to povsem odpravimo. Pri drugih boleznih, kjer s prehrano ne moremo delovati terapevtsko, pa lahko z ustrezno prehrano delujemo podporno k zdravljenju, kar pomeni, da s prehrano oz. točno določenimi hranili in režimom hranjenja poskušamo čimbolj izničiti ali zmanjšati negativni vpliv bolezni ter tako pomagamo pri zdravljenju.

Kako poteka analiza?

Na analizo se je potrebno naročiti preko našega spletnega obrazca ali po telefonu. Skupaj se bomo dogovorili za prvi, spoznavni razgovor, kjer bomo naredili meritev telesne sestave, dobili pa boste tudi navodila, kako pravilno zabeležiti vašo prehrano in aktivnost. Na podlagi tega bomo opravili strokovno analizo vašega prehranjevanja ter izdelali priporočila, ki vam jih bomo predali na drugem razgovoru.

Kakšne podatke pridobite z analizo?

Z analizo vašega sedanjega prehranjevanja boste izvedeli ali je vaše prehranjevanje ustrezno glede na vašo bolezen.

Pridobili boste tudi interpretacijo opravljenih meritev in konkretna priporočila za optimizacijo prehrane v času zdravljenja oz. okrevanja.

Na podlagi opravljene analize in meritev boste pridobili poglobljeno individualno prehransko strategijo, za optimalno implementacijo prehranskih priporočil pa se lahko dogovorimo tudi za prehransko spremljanje na daljavo.

Analizo opravimo s strokovnim programom za klinično dietetiko na podlagi vašega dnevnika prehrane.

Analizo in priporočila bo naredil klinični dietetik oz. magister dietetike, kar je najvišja stopnja izobrazbe s področja prehranskega svetovanja.