Brez takšne meritve se presnove (število kalorij) ne da natančno določiti, lahko se jo le izračuna s prediktivnimi enačbami, ki pa lahko rezultat popačijo tudi do 30% in več, prehranska strategija narejena na podlagi takšnih izračunanih energijskih potreb lahko vodi do neželjenih rezultatov (zdravstvenih in športnih). Rezultat takšnih izračunov je lahko energijska podhranjenost ali prekomerna hranjenost, oboje vodi v različne presnovne zaplete. Rezultat je lahko neželjena sprememba telesne sestave, tj. neželjeno pridobivanje telesne maščobe, izguba mišične mase itd. Ta način – izračun energijskih potreb – uporabljajo vse komercialne aplikacije za beleženje vnosa hrane, zato lahko vodijo do takšnih neželjenih rezultatov. Tudi v prehranskem svetovanju se večinoma za določanje energijskih potreb posameznika ne uporablja meritev presnove, za katero je potrebna specifična oprema, prostor in znanje, ampak se uporablja preprostejša metoda z izračunom energijskih potreb s prediktivnimi enačbami.
Za resne rezultate, dosego ciljev in predvsem iz vidika varnosti za zdravje pa je vsekakor najbolj priporočljiva metoda meritev presnove z indirektnim kalorimetrom – na znanstvenem in kliničnem področju takšnemu načinu določanja energijskih potreb posameznika pravijo gold standard – zlati standard, saj velja za najbolj natančen, verodostojen in primeren način določanja energijskih potreb posameznika.