Prehransko svetovanje na najvišji ravni

ANALIZA PREHRANJEVANJA NA ZAKISANOST
s priporočili kliničnega dietetika

Ali ste z vašim načinom prehranjevanja povzročili zakisanje telesa in vas zanima na kakšen način se razkisati:
  • detox kure
  • superživila
  • prehranska dopolnila
  • s pH lističi za merjenje zakisanosti
  • ipd.
Znanstvenih dokazov za to ni!
Obstaja pa znanstvena analiza prehranjevanja, ki oceni, kakšna je potencialna kislinska obremenitev prehrane, ki jo uživate in kakšen vpliv ima na vaše zdravje. Priporočila po opravljeni analizi ne bodo vključevala nobenih od zgoraj naštetih načinov za razkisanje ali detox, ki bi jih morali kupiti, ampak bodo enostavna, praktična navodila za vam najlažje preoblikovanje prehrane, v skladu s strokovnimi smernicami zdravega načina prehranjevanja. Zdrav slog boste zagotovili z enostavnimi prehranskimi ukrepi, ne s komercialnimi dodatki, ki nimajo znanstvenih dokazov za učinkovitost.
Komu je namenjena analiza?

Vsem, ki so vas reklame prepričale, da z vašim načinom življenja in prehrano zakislujete telo in da ga lahko z določenimi živili, dietami, prehranskimi dopolnili, pripomočki ipd. razkisate. Znanstvenih dokazov za zakisanje telesa kot ga opisujejo v oglasih ni, obstaja pa znanstvena analiza, ki prikaže, kakšna je potencialna kislinska obremenitev prehrane, ki jo uživamo. Ta obremenitev pa bi potencialno lahko privedla do drugačnih zdravstvenih težav kot je ti. zakisanost ali zastrupljenost.

Kaj je ‘zakisanost’?

Tega reklame ne povedo. Vsaj ne konkretno. Njihova razlaga je v smislu, da z ‘nezdravo hrano’ zaužijemo tudi strupe, ki so večinoma v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati in tako razkisati telo in zagotoviti bazičnost tkiv. Oglašujejo se razni pripomočki, diete, prehranska dopolnila ipd., ki naj bi delovali bazično, torej ‘popravilo’ oz. ‘uredilo’ kislinsko-bazično ravnotežje.

Ker to nima znanstvene podlage, Evropska agencija za varno hrano v zvezi z razstrupljanjem za nobeno od učinkovin ni odobrila prehranske trditve. Tudi Zveza potrošnikov Slovenije odsvetuje uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje ali detox.

Zakaj je kislina nekaj slabega?

Saj ni. Vsaka celica v našem telesu deluje optimalno znotraj določenega območja pH. pH je merilo kislosti oz. bazičnosti, ki se izraža med 0 in 14, vrednosti manjše od 7 pomenijo kislost, vrednosti večje od 7 pa bazičnost, vrednost 7 je nevtralna. V različnih celicah je optimalen pH zelo različen, npr. v krvi je 7,35-7,45 kar je rahlo bazično in sprememba za samo 0,3 bi pomenila smrt. Torej pri pH 7,05 bi bili še vedno v pH bazičnem območju (ne bi bili zakisani) pa vendar bi bilo za nas to usodno. Po drugi strani pa je v želodcu optimalen pH 2, torej zelo kislo pH območje (za želodec je torej idealno, da je zakisan) , v prebavnem traktu variira od pH 4 do pH 7, v slini pH 6,5 do pH 7,5 in v urinu cca pH 6 itd.

O splošni zakisanosti telesa torej ne moremo govoriti, saj so določene celice in določeni organi iz različnih fizioloških vzrokov v optimalnem stanju v različnih območjih pH. Tako se splošne diagnoze ‘zakisanosti’ z uporabo raznih pripomočkov za merjenje pH (npr. sline ali urina) ne da določati. Različne vrednosti pH urina, ki jih z merjenjem lahko dobimo, ne pomenijo, da je kislinsko-bazično ravnotežje v telesu porušeno, ampak prej nasprotno, da sistem uravnavanja kislinsko-bazičnega ravnotežja deluje! Rezultat zakisanosti z merjenjem pH urina ni odraz naše sistemske zakisanosti, ampak je posledica povsem pravilnega delovanja korekcije viška kislin v telesu!

Kakšna je znanstvena, z dokazi podprta, analiza kislinske obremenitve telesa?

Zdaj že imamo znanstvene metode, s katerimi analiziramo prehranjevanje ter ugotovimo, kakšno kislinsko ali bazično obremenitev na naše telo ima naša prehrana. To ne pomeni ali smo zakisani ali ne, temveč ali naša prehrana negativno vpliva na naše telo s tem, ko se preprečuje ‘zakisanost’. Konkretno to pomeni, da bi lahko prišlo do izgube kostne mase in/ali mišične mase. Naše telo viške kislin namreč rešuje z različnimi sistemi za nevtralizacijo kislin oz. za vzpostavljanje ravnotežja med kislinami in bazami. Eden od teh sistemov je s pomočjo kalcija, ki ga telo pridobi iz kosti, drugi sistem je s pomočjo glutamina, ki ga dobi iz mišic. Torej brez nepotrebnih komercialnih dodatkov! Tako tudi ob uporabi teh dodatkov in dolgotrajni neustrezni prehrani, vseeno negativno vplivamo na kosti in mišice. Rešitev je v preoblikovanju načina prehranjevanja.

Kako poteka analiza?

Na analizo se je potrebno naročiti preko našega spletnega obrazca ali po telefonu. Skupaj se bomo dogovorili za prvi, spoznavni razgovor, kjer bomo naredili meritev telesne sestave, dobili pa boste tudi navodila, kako pravilno zabeležiti vašo prehrano in športno aktivnost. Na podlagi tega bomo opravili strokovno analizo vašega prehranjevanja ter izdelali priporočila, ki vam jih bomo predali na drugem razgovoru.

Kakšne podatke pridobite z analizo?

Z analizo vašega sedanjega prehranjevanja boste izvedeli ali vaše prehranjevanje iz vidika kislinsko-bazičnega ravnotežja pomeni potencialno obremenitev za vaše zdravje.

Pridobili boste tudi interpretacijo meritve telesne sestave (vključno s pokazateljem zdravja na celični ravni) in konkretna priporočila za optimizacijo prehrane za preprečevanje negativnih vplivov na vaše zdravje, še posebej na kosti in mišice ter za povečanje pozitivnega vpliva na vaše zdravje.

na podlagi analize in meritev vam naredimo poglobljeno prehransko strategijo (glede na izmerjeno telesno sestavo in presnovo telesa) ter vas za optimalno implementacijo prehranskih priporočil tudi prehransko spremljamo.

Analizo opravimo s strokovnim programom za klinično dietetiko na podlagi vašega dnevnika prehrane ter z izračunom indeksa za potencialno kislinsko obremenitev.

Analizo in priporočila bo naredil klinični dietetik oz. magister dietetike, kar je v Sloveniji najvišja stopnja izobrazbe s področja prehranskega svetovanja.